Acţiunile s-au prăbuşit luni în Asia după ce Iranul a intensificat tensiunile din Orientul Mijlociu

Autor: Andreea Tobias Postat la 15 aprilie 2024 52 afişări

Acţiunile s-au prăbuşit luni în Asia după ce Iranul a intensificat tensiunile din Orientul Mijlociu

Acţiunile s-au prăbuşit luni în Asia după ce Iranul a intensificat tensiunile din Orientul Mijlociu, lansând o serie de rachete şi drone asupra Israelului în weekend. Sunt alimentate temerile legate de un conflict mai amplu în această regiune.

Cu toate acestea, în timp ce Israelul a calificat atacul - despre care Teheranul a declarat că a fost un răspuns la un atac asupra ambasadei sale din Siria - drept o escaladare a ostilităţilor, analiştii au declarat că există speranţe în rândul traderilor că această criză ar putea fi stăpânită, notează AFP.

Această fărâmă de optimism a contribuit la scăderea preţurilor petrolului.

Bombardamentul de sâmbătă, cu peste 300 de rachete balistice şi de croazieră şi drone de atac - care au fost în mare parte respinse de apărarea aeriană - a agravat îngrijorările privind perspectivele ratelor dobânzilor din SUA, în urma unor date privind inflaţia şi ocuparea forţei de muncă care au fost mai mult decât previzibile.

Iranul a declarat Naţiunilor Unite că atacul a fost un răspuns defensiv "legitim" la atacul din Damasc din 1 aprilie, în urma căruia au fost ucişi şapte membri ai Gărzilor Revoluţionare, inclusiv doi generali.

Iranul a avertizat că "în cazul în care regimul israelian va face o altă greşeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever".

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că este vorba de "o escaladare gravă şi periculoasă".

Însă experţii au declarat că amploarea limitată a atacului a arătat că Iranul a încercat să facă o demonstraţie de forţă prin atacul său, fără a declanşa un conflict.

Între timp, se pare că preşedintele american Joe Biden l-ar fi avertizat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să "accepte victoria" şi să renunţe la un contraatac.

Cu toate acestea, Redmond Wong de la Saxo a declarat: "Toţi ochii rămân aţintiţi asupra unui posibil răspuns din partea Israelului, iar pieţele vor fi probabil volatile în ziua următoare”.

Pieţele asiatice au scăzut în mare parte luni, deşi şi-au redus pierderile mari iniţiale.

Tokyo, Singapore, Mumbai, Taipei şi Manila au scăzut cu cel puţin un procent, în timp ce la Hong Kong, Seul, Sydney şi Wellington s-au înregistrat pierderi.

Shanghai a crescut cu peste un procent după ce China a dezvăluit vineri noi măsuri de reglementare a pieţei, despre care un analist a spus că ar putea ajuta performanţa sa pe termen lung.

Contractele futures din SUA au crescut, după ce au scăzut puternic vineri, investitorii intrând nervoşi în weekend.

"Reacţia discretă a pieţei provine probabil din sentimentul extrem de complicat de pe piaţă în acest stadiu", a declarat Hebe Chen de la IG Markets.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actiuni,
prabusire,
iran

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.